emilknaa

Unicafen monopoli lakkautettava!

Suomi on ensimmäinen maa, jossa jokaiselle koululaiselle on tarjottu ilmainen lämmin ateria koulupäivän aikana, vieläkin Suomessa tarjotaan ilmainen ateria toiselle asteelle saakka ja korkeakoulujen ateriaa Kela tukee 1,94 eurolla per ateria. Tämä universaali etuus on ollut edelleen asia, josta on haluttu pitää kiinni.

Korkeakouluruokailun tukeminen on erittäin tärkeä tuen muoto opiskelijalle. Helsingin yliopistolla tähän liittyy kuitenkin merkittävä epäkohta, nimittäin Helsingin yliopistolla opiskelijaruokailua hallitseva ravintolamonopoli eli Unicafe. Tähänkin pätee sama kuin muihinkin monopoleihin: kun kilpailua ei ole, ei ravintolan tarvitse kehittää itseään markkinoiden eli opiskelijoiden suuntaan. Nyt sille sanelee ehdot HYY, joka kuvittelee edustavansa kaikkien opiskelijoiden ääntä, mutta niin kuin muissakin monopoleissa yleensä näin ei ole.

 

Olen syönyt monissa opiskelijaravintoloissa, joissa tarjotaan Kelan tukemaa opiskelijahintaista ruokaa, ja keskimäärin Unicafe on kaikilla tasoilla niistä huonoin, jopa salaattivalikoimillaan, liharuuista puhumattakaan. Kaikkea tätä perustellaan eettisyydellä ja kestävällä kehityksellä ja vaikka millä, mutta onko kuitenkin päällimmäinen tarkoitus eli lämpimän aterian tarjoaminen korkeakouluopiskelijalle hämärtynyt? Unicafelle kilpailu tekisi hyvää. Kilpailun avulla voitaisiin parantaa ruuan laatua, kun ravintolat tarjoaisivat parempaa ruokaa saadakseen asiakkaita. Nyt Unicafen ei tarvitse ryhtyä tähän, vaan se voi tarjota juuri sitä ruokaa, mitä se haluaa opiskelijoiden mielipiteistä välittämättä.


Nykyisellään keskustakampuksella on ainakin seitsemän Unicafeta ja Ylioppilasaukion Unicafe. Nykyisellään ne tarjoavat samoja ruokia tai ainakin lähes samanlaisia. Toivoisin myös että nämä ravintolat voisivat erikoistua. Yksi ravintola voisi tarjota vain vegaanista ruokaa ja toinen liharuokia tai joku ravintola voisi olla etnisellä painotuksella. Toivoisinkin lisää kilpailua ja vaihtoehtoja keskustakampukselle ja muitakin toimijoita tarjoamaan ravintolapalveluita. Annetaan opiskelijoiden päättää ja markkinatalouden toimia niin kuin sen pitäisikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

ravintolamonopoli eli Unicafe

Kun siihen liittyy Kela ,niin ketkähän oli päättämässä -07-11
Kouluruokailun siirtämiset ateriapalveluja tuottaville yrityksille?
Pois koulujen omien keittolantätien itse valmistamista kouluruuista?

Taisi olla itse kok ja Kepu.
Otappa selvää mikä taho tuon omistaa ja mikä on yhteys puolueisiin.

Käyttäjän emilknaa kuva
Emilia Knaapi

Unicafen omistaa HYY eli Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, jossa sekä hallituksessa että edustajistossa ovat vallalla Vihreät ja Vasemmisto. Luultavasti jos Kepu ja Kokoomus olisivat vallalla, ei minun edes tarvitsisi kirjoittaa tätä. Ja korkeakoulujen opiskelijaruokailu on eri asia kuin peruskoulun ja toisen asteen kouluruokailu, siihen en tässä ota kantaa mitekään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ylioppilaskunnalla ei taida olla suurtakaan määräysvaltaa asiassa, sillä ovat palvelun tarjoajia eivät ostajia. Tämän eron luulisi olevan kokoomuslaisille päivänselvä asia. Eli jos vastuullista tahoa etsii, niin eiköhän se löydy yliopiston johdosta, ei ylioppilaskunnasta. Ja yliopiston johto on kyllä kallellaan jonnekin aivan muualle kuin vihreisiin tai vasemmistoon.

Käyttäjän emilknaa kuva
Emilia Knaapi Vastaus kommenttiin #5

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta omistaa Hyy-yhtymän jonka yritys Unicafe on eli kyllä omistajan on ylioppilaskunta eikä yliopisto, joten ylioppilaskunnalla on kaikki päätösvalta. Ja en ihmettelisi vaikka ylioppilaskunta omistaisikin ravintoloiden tilat, ainakin Ylioppilasaukion Unicafen tilat omistaa HYY eikä yliopisto.

Käyttäjän IlpoKuivanen kuva
Ilpo Kuivanen

Kuka käskee syömään sitä opiskelijaruokaa juuri Unicafessa? Ateriatuella saat syödä ihan missä tahansa opiskelijaravintolassa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Metropoliassa syöt Sodexon eväitä. Kelan sivuilla on lista kaikista opiskelijaravintoloista, joissa tämä onnistuu.

Siihen en osaa vastata, miksei yliopisto kilpailuta opiskelijaruokailun järjestämistä kuten muut tekevät.

Käyttäjän emilknaa kuva
Emilia Knaapi

Ei käskekkään, mutta kun on 30 min luentojen välillä, jossa pitää syödä ja siirtyä ei liikkuminen kovinkaan kauas ole mahdollista. Toki muuten suosinkin muita vaihtoehtoja.

Toimituksen poiminnat